זה לא סוד שהכלכלה העולמית עודנה מתמודדות עם השלכות הקורונה על הייבוא. בהקשר של התובלה הבינלאומית מדובר במשבר של ממש.
במרץ הקרוב נציין שנתיים מאז פרץ נגיף הקורונה לחיינו. שנתיים שמרגישות במובן מסוים כמו חיים שלמים – סגרים, בידודים, חיסונים, הגבלות ובעיקר כאוס אחד גדול שעודנו משפיע על החיים של כל אחד ואחת מאיתנו.
מעבר למשבר הבריאותי, הרי שגם המשק הבינלאומי ספג מכה כואבת במיוחד. בעוד עסקים שהפעילו מערך פעילות מקוון זכו לעליות חסרות תקדים במכירות וברווחים, נאלצו מאידך שווקים מסורתיים כגון ענף השילוח הגלובלי להתמודד עם שרשרת התייקרויות יוצאת דופן אשר התווספה לעיכוב במשלוח סחורות, שמקורן במגבלות וסגירת השמיים הבינלאומיים.
קראו עוד – שירותי ייבוא
השלכות הקורונה על עלויות הייבוא וחומרי הגלם – כרוניקה של משבר
נגיף הקורונה השפיע כאמור באופן גורף על פעילותם הסדירה של מפעלים ברחבי העולם. מדובר במדרון חלקלק שהביא להאטה ברכישה של מוצרי הצריכה השונים ועד למגמת התייקרויות חסרת תקדים, בשיעור של עשרות אחוזים ואף מעבר לכך. אלו התווספו כאמור גם להגבלות התנועה בשמיים שהשליכו באופן ישיר ואקוטי על התובלה האווירית.
בעיצומו של המשבר העולמי שימשה אמנם התובלה הימית כחלופה היחידה לסחר הבינלאומי, אך כפועל יוצא מכך גדלה בהתאם גם תנועת שינוע המכולות (בפרט בקו שבין המזרח לאירופה וארצות הברית). הביקוש הגדול שגבר על ההיצע, הוביל תוך פרק זמן קצר עד לכדי מחסור וקושי גדול במציאת שטחי עגינה פנויים בנמלים השונים. באופן שכזה הלך והאמיר מחיר המכולות, המשמשות כידוע כמצרך הבסיסי לשינוע סחורה ימית.
קראו גם – יבוא דוגמאות
המשמעות – מחירם של מוצרי צריכה שכיחים, לרבות אופנת נשים וגברים, מוצרי ריהוט משרדי, ציוד רפואי מתכלה, אלקטרוניקה, שבבים ועוד, זינק ב-20 אחוזים ומעלה. עליות מחירים אלו הותירו יבואנים רבים אובדי עצות, כשהם נאלצים להתמודד עם השלכות כלכליות יוצאות דופן בהן טרם נתקלו עד היום.
ימים יגידו כיצד השפיע משבר הקורונה במדויק על המשק הבינלאומי, אולם כבר כיום ניתן לומר בפירוש כי מדובר באחת הטלטלות הגדולות שחווה ענף השילוח והמסחר הבינלאומי בעידן המודרני.